Jó reggelt Miskolc! Pénteki időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Pénteken a kezdeti napos időt követően nyugat felől egyre több, vasatagabb felhő borítja be az eget, és a délután második felében nyugaton, északnyugaton, este pedig már máshol a Dunántúlon is kialakulhat eső, zápor. Főként itt lesz élénk, nyugaton, északnyugaton erős a délies szél. Hajnalban -3, +7, délután pedig 16-21 fok várható.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Valéria, Aszter, Bulcsú, Demény, Dorisz, Fedóra, Feodóra, Ménrót, Nimród, Pál, Páris, Patony, Patrícia, Patrícius, Patrik, Pável, Pósa, Teodóra, Vélia, Vella, Velma, Vitália, Vitális, Vitéz, Vitold, Vitolda

A Valéria név eredete és jelentése: A Valéria a latin Valerius nemzetségnévből ered, azt jelenti: erős, egészséges. Férfi megfelelője a Valér. Idegen nyelveken is használatos a név, különösen angolszász, francia és német nyelvterületeken Valerie és Valery formában.

A Valéria név jellemzése: Karrier- és sikerorientált, legfontosabb számára az előrejutás és a szakmai eredmények elérése. Szereti a munkáját, általában az a hobbija is egyben. Jól ért az emberekkel való kommunikációhoz, szereti a társaságot, és sok barátságot ápol. A függetlensége különösen fontos számára, csak akkor érzi jól magát, ha megvan a lehetősége, hogy úgy döntsön, ahogy neki a legjobb, és ne kelljen egy partner vagy akár család érdekeit is figyelembe vennie, így a párkapcsolataiban ilyen fokú függetlenséget keres.

Kutya névnap:

Maszat, Tobi

Cica névnap:

Bohóc, Maszat

Hörcsög névnap:

Rudi

Születésnaposok

1698 – Batthyány Károly József magyar főúr, tábornagy, horvát bán († 1772)

1753 – Franz Carl Achard porosz természettudós, az európai cukorrépa-termesztés és cukorgyártás megteremtője († 1821)

1754 – Gróf Széchényi Ferenc a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója († 1820)

1897 – Tihanyi Kálmán magyar fizikus, feltaláló, az ikonoszkóp megalkotója. A modern, nagy felbontású televíziórendszer feltalálója, amelynek alapja az általa kidolgozott zseniális megoldás, ami töltésfelhalmozásként vagy töltéstárolásként ismert. († 1947)

1908 – Oskar Schindler német gyáros, a második világháború idején végzett zsidómentő akcióit a „Schindler listája” c. film mutatja be († 1974)

1938 – Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas magyar színésznő († 2020)

1972 – Auth Csilla magyar énekesnő

1974 – Penélope Cruz spanyol születésű amerikai színésznő

1981 – Jessica Alba amerikai színésznő

1988 – Juan Mata spanyol labdarúgó

Erről híres a mai nap

Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja (kanadai kezdeményezésre 1984-től, Magyarországon 2012-től)

Ezen a napon történt

1131 – Megkoronázzák II. Béla királyt.

1944 – Magyarország német megszállását követően az első deportálóvonat (Hermann Krumey SS-Obersturmführer irányításával) elindul Kistarcsáról, 1800 fős transzporttal (javarészt 16-60 év közötti férfia­kat és 18-50 év közötti nő­ket pakoltak fel 45G mintájú marhavagonokba). A szerelvény május 2-án érkezik Auschwitz-Birkenauba.

2001 – A Szojuz TM–32 űrhajóval elindul az első űrturista, Dennis Tito a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink ma reggelig

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek